Terugblik: Webinar Interprofessioneel Samenwerken
Tijdens het webinar interprofessioneel Samenwerken werd onder begeleiding van Vera Naber en Anja Verwoerdt teruggeblikt naar de drie lerende praktijken in de afgelopen twee jaar. Hierbij werd samengewerkt tussen onderwijs, jeugdhulp en welzijn. Lees de ervaringen van Lerende Praktijken Veenendaal, Amsterdam en Emmen.
Anja Verwoerdt en Leonie le Sage namens ons mee in de aanpak die de afgelopen jaren samen met de Hogeschool Rotterdam en drie regio’s is ontwikkeld. Deze aanpak is onderbouwd met inzichten uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, waaronder vijf aandachtsgebieden en verschillende niveaus en vormen van samenwerking. Op basis hiervan zijn praktische tools ontwikkeld om samen met netwerkpartners de samenwerking in kaart te brengen, patronen te doorbreken en processen te verbeteren. Bekijk de tools hier: Tools interprofessioneel samenwerken
Drie lerende praktijken en hun ervaringen
Lerende Praktijk Veenendaal – Een sterke pedagogische basis bouw je samen
Peet de Graaf (directeur-bestuurder van Veens Welzijn) en Marieke van Geuze (intern begeleider van de Johannes Calvijnschool) vertelden hoe zij bouwen aan een sterke pedagogische basis. Daarbij staat het investeren in steunende relaties rondom jeugdigen centraal, met aandacht voor voorzieningen in de wijk en een gezonde leefomgeving.
Lerende Praktijk Orion Amsterdam – Speciaal onderwijs en jeugdhulp: het wij-zij denken doorbreken
Anita van Erp (schoolpsycholoog, Gerhardschool) en Vera Ram (orthopedagoog, Mr. de Jonghschool) van stichting Orion lichtten toe hoe in Amsterdam specialistische jeugdhulp (SJSO) structureel is ingebed in het speciaal onderwijs. Jeugdhulpverleners maken deel uit van het schoolteam en zijn direct beschikbaar voor leerlingen en ouders. Door deze intensieve samenwerking zijn verwijzingen vaak niet meer nodig. Zo worden barrières weggenomen, ontstaat er continuïteit in de ondersteuning en kan sneller worden gehandeld bij hulpvragen.
VoorSam@Zo – De Bron in Emmen
Greetje Kolk (programmamanager VoorSam@Zo), Gea Staal (onderwijscoach basisschool De Bron) en Gonnie van Sloten (gezinscoach vanuit welzijnsorganisatie Sedna) deelden hun ervaringen met de samenwerking op basisschool De Bron. In deze aanpak trekken onderwijscoach en gezinscoach vanaf de start samen op, om kind en gezin beter te kunnen ondersteunen – zowel binnen de school als thuis. Door onderwijs en jeugdhulp actief te verbinden, komen twee werelden samen die elkaar versterken.
Wil jij het webinar terugkijken? Kijk dan boven dit artikel.
Gerelateerde artikelen:
- Samenwerken over grenzen heen begint bij leiderschap
- Kennisdossier ‘De kracht van regionale samenwerking’
- Handreiking Onderwijs Buiten de Schoolmuren
- Familiescholen centraal in GKA-magazine
- Aan de slag: praktische tools voor sterke samenwerking
- Hoe maakt leerplicht écht verschil?
- Samenwerken in een tijd van personeelswisselingen. Inzichten uit de intervisiebijeenkomst
- De expertgroep van Met Andere Ogen
- Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken
- ‘Sneller de juiste hulp dankzij bovenregionale samenwerking’