Met Andere Ogen is continu in ontwikkeling. Op de website verschijnen regelmatig nieuwe artikelen, inspirerende interviews en handige tools, en houden we je op de hoogte van onze activiteiten. Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsupdate en ontvang elke twee weken een melding in je e-mail met het laatste nieuws.
De zomer is een goed moment om even stil te staan bij wat we met elkaar hebben opgebouwd. En om vooruit te kijken naar wat er nog komt. Het afgelopen halfjaar zagen we hoe ons netwerk zichtbaarder werd en hoe samenwerking steeds meer in samenhang plaatsvindt. Tussen netwerken, tussen domeinen en tussen mensen die het verschil maken voor kinderen en gezinnen.
> Lees meer..Tijdens het webinar interprofessioneel Samenwerken werd onder begeleiding van Vera Naber en Anja Verwoerdt teruggeblikt naar de drie lerende praktijken in de afgelopen twee jaar. Hierbij werd samengewerkt tussen onderwijs, jeugdhulp en welzijn. Lees de ervaringen van Lerende Praktijken Veenendaal, Amsterdam en Emmen.
> Lees meer..Hoe geef je als leidinggevende echt ruimte aan samenwerking over domeinen en organisaties heen? Wat vraagt dat van jouw rol, je houding en je organisatie? In de handreiking Ruimte geven aan de opgave vind je praktische handvatten voor leidinggevenden die het verschil willen maken in de samenwerking tussen onderwijs, zorg, jeugd en kinderopvang.
> Lees meer..Met de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) wordt sinds 2017 de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang in beeld gebracht. Op een symposium werd teruggeblikt, maar vooral vooruit gekeken. Onderzoeker Pauline Slot: ‘We staan op een moment in de geschiedenis waarop veel gaat veranderen. Waar moeten we voor gaan strijden?’
> Lees meer..Normaliseren en preventie worden in beleidsnota’s en in de jeugdhulppraktijk steeds vaker aan elkaar verbonden. Onderzoeker Rogier Kattenberg en associate lector Els Evenboer van de Hogeschool Windesheim vinden dat zorgwekkend.
> Lees meer..Inclusief onderwijs is geen modewoord, maar een noodzakelijke beweging binnen de grotere opgave van een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin kinderen met en zonder ondersteuningsbehoefte samen leren, zich ontwikkelen en volwaardig meedoen. Maar wat betekent dit in de praktijk? En hoe wordt deze ambitie op beleidsniveau vormgegeven? In dit interview gaan Barbara Janssens, programmaleider inclusief onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), en Huub de Haan, directeur van KindCentrum Borgele in Deventer, met elkaar in gesprek. Over systeemdwang en speelruimte, over beleid en praktijk, en vooral: over wat er nú al mogelijk is als je anders durft te kijken.
> Lees meer..Goed nieuws: er komt weer een landelijke Met Andere Ogen Doen-Dag aan! In het eerste kwartaal van 2026 organiseren we opnieuw een inspirerende dag vol ontmoetingen, praktijkvoorbeelden en gesprekken over hoe we samen het verschil kunnen maken voor kinderen en jongeren.
> Lees meer..NWA-route Jeugd heeft subsidie toegekend aan twee onderzoeksprojecten binnen de Call for Proposals Innovatie Projecten 2024. Bij ‘Shaping school mental wellbeining through youth participation’ gaat het over mentale gezondheidsprogramma’s op scholen. ‘Onder één dak’ richt zich op preventie van schoolverzuim en schooluitval door geïntegreerde jeugdhulpverlening (Zorg in Onderwijstijd) in het speciaal (basis)onderwijs.
> Lees meer..‘Let’s grow together!’ Deze korte simpele boodschap lag bij het vertrek voor iedereen klaar die deelgenomen had aan het Kennisfestival van Sectorraad GO op vrijdag 6 juni 2025. En dat gaf precies aan waar het Kennisfestival in Utrecht over ging. De uiteenlopende workshops hadden allemaal gemeen dat ze kennis over het gespecialiseerd onderwijs wilden delen. Om er vervolgens voor te zorgen dat onze speciale leerlingen kunnen groeien! Zie in een oogopslag wat er allemaal op deze dag gebeurde.
> Lees meer..Als professional kan het best lastig zijn om samenwerking te zoeken met de belangrijke mensen rondom een jongere of gezin. Je moet misschien eerst zelf een drempel over om het onderwerp ter sprake te brengen, of je wil deze mensen liever niet belasten. En wat levert het eigenlijk op voor ouders, of jongeren? En hoe denken de mensen om het gezin heen zelf over hun betrokkenheid? Dit waren de belangrijkste vragen tijdens het webinar van 2 juni van het NJI in samenwerking met JIMwerkt en SBJ. Kijk het webinar nu terug.
> Lees meer..