Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken

In de publicatie ‘Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken’ deelt Het Ondersteuningsteam Uithuisplaatsing Toeslagenaffaire inzichten met collega’s in de jeugdzorg en bestuurders over het werken met deze groep gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. ‘Werken in de jeugdzorg gaat elke dag over dilemma’s. Soms duivelse dilemma’s omdat de verschillende perspectieven allemaal gelijk hebben of waar zijn. Maar als iedereen gelijk heeft, moeten we er toch samen uitkomen. Dus wat ga je doen? Wat gaan we anders doen?’

Het Ondersteuningsteam werd op verzoek van de Tweede Kamer opgericht in april 2022 om de groep ouders en kinderen te ondersteunen die getroffen waren door de toeslagenaffaire en te maken hadden met een uithuisplaatsing van hun kinderen. Deze publicatie is een pleidooi om te twijfelen. Ze delen zes inzichten hoe, ondanks de multi-problematiek die (vaak) speelde in deze gezinnen, een diepgeworteld wantrouwen van ouders en complexe wet- en regelgeving, er toch doorbraken waren, nieuwe uithuisplaatsingen werden voorkomen, gedeeld ouderschap kon worden ingericht en soms kinderen terug werden geplaatst.

Bijpassend trainingsaanbod

Het Ondersteuningsteam lanceert ook een trainingsaanbod bij deze inzichten die worden gegeven door hun procesbegeleiders en teammanagers. Voor het aanbod neem gerust hier een kijkje.