Gezond en Actief Leven Akkoord voor gemeenten
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) biedt gemeenten de mogelijkheid om een breed en samenhangend beleid te voeren op gezondheid en preventie. Met het GALA zetten gemeenten en GGD’en, zorgverzekeraars en VWS gezamenlijk in op een gezond en actief leven met een stevige sociale basis.
Vanaf 8 februari kunnen gemeenten een beroep doen op rijksfinanciering vanuit de brede specifieke uitkering (SPUK) om doelen uit het GALA te bereiken. Er komt voor gemeenten in deze kabinetsperiode circa € 300 miljoen per jaar beschikbaar. In de SPUK wordt de financiering voor 15 onderdelen op de thema’s sport- en beweegstimulering, cultuurparticipatie, gezondheidsbevordering en het versterken van de sociale basis gebundeld in één (nieuwe) uitkering. Denk hierbij aan inzet op Kansrijke Start, Mentale gezondheid, Opgroeien in een Kansrijke Omgeving en Versterken Sociale Basis. 31 maart is de deadline voor het aanvragen van de brede SPUK.
Stip op de horizon
De stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040, met weerbare, gezonde mensen die kunnen opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving, en waarin sprake is van een sterke sociale basis. Waarin de fysieke en mentale gezondheid vanaf het prille begin, de eerste 1000 dagen, wordt bevorderd en behouden en waar speciale aandacht uitgaat naar mensen in kwetsbare situaties.
Samenhang met de Hervormingsagenda Jeugd
Met de Hervormingsagenda jeugd wordt een aantal ingrijpende hervormingen in het stelsel van de jeugdzorg doorgevoerd om een aantal hardnekkige knelpunten aan te pakken. Om de hulp aan kinderen en gezinnen te verbeteren is het nodig te investeren in de veerkracht van alle kinderen en hun ouders en het versterken van het normale leven. Waarbij een omslag nodig is van een individueel beroep op gespecialiseerde zorg naar inzet vanuit laagdrempelige preventieve en collectieve basisvoorzieningen. Kinderen komen dan niet meer in de jeugdhulp terecht voor problemen die aanvankelijk bij het gewone opvoeden en opgroeien horen.
Daarnaast komen kinderen nu in de jeugdhulp terecht vanwege gezondheids- of sociale problemen van de ouders. Dit vraagt om domeinoverstijgende oplossingen. De ambitie en doelstellingen uit dit GALA om de preventieketen te versterken en gezondheid en sociaal domein beter te verbinden dragen hier in belangrijke mate aan bij.
Downloads
De volgende bestanden zijn bijgevoegd aan dit artitel:
Gerelateerde artikelen:
- Symposium: Onderwijs, Kinderopvang en Jeugdzorg in Noardeast-Fryslân op 4 april
- Eindrapport pilots jeugdondersteuners Leeuwarden 2018 - 2023
- Congres Schoolaanwezigheid
- Denk mee over voorzieningen voor het jonge kind
- Wegwijzer gemeenten: bouwen aan een pedagogische basis
- Webinar Aan de slag met OKO
- Online sessie hoe bouw je aan een fijne leefomgeving
- Webinar Jeugdhulp in school: Jongerenwerk
- Save the date: Inspiratiedag Gezond en Actief Leven
- Meer Aandacht Voor Ziekgemelde Leerlingen