Onderzoek wijst uit: onderwijssegregatie houdt aan

Ondanks inspanningen van onder andere overheid, gemeenten en scholen om onderwijssegregatie tegen te gaan is het niveau van onderwijssegregatie al jaren stabiel en hoog in Nederland. Het rapport Gescheiden werelden: Onderwijssegregatie houdt aan laat zien dat in de periode 2017-2018 tot en met 2023-2024 nauwelijks iets is veranderd op het vlak van segregatie naar inkomen, opleidingsniveau en migratieachtergrond van ouders, zowel in primair onderwijs (po) als voortgezet onderwijs (vo).

Het rapport bevat de eindrapportage van een onderzoek naar segregatie (onderscheid tussen groepen leerlingen) in het Nederlandse basisonderwijs en voortgezet onderwijs dat loopt vanaf 2022 tot en met 2025. De eindrapportage doet verslag van de stand van zaken in schooljaar 2017-2018 tot en met schooljaar 2023-2024. Het rapport is opgesteld door KBA Nijmegen, het Kohnstamm instituut en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Stabiel en hoog

In 2020 werd al door de Inspectie van het Onderwijs geconstateerd dat onderwijssegregatie stabiel en hoog was over de periode 2009-2010 tot en met 2018-2019. In december 2020 is een beleidsagenda tegen segregatie in het funderend onderwijs door de Minister voor basis- en voortgezet onderwijs en media naar de Tweede Kamer gestuurd (OCW, 2020). In deze beleidsagenda wordt gesteld dat onderwijssegregatie een bedreiging vormt voor de sociale cohesie in de samenleving. Bovendien kan onderwijssegregatie samenhangen met kansenongelijkheid, omdat het zou kunnen leiden tot kwaliteitsverschillen tussen scholen.

In deze beleidsagenda werden drie verschillende maatregelen voorgesteld, waarbij ook de Gelijke Kansen Alliantie (GKA) werd betrokken:

  • een aanscherping van het toezicht op de Lokale Educatieve Agenda;
  • een verbetering van het toelatingsbeleid;
  • een monitor om in beeld te brengen hoe segregatie zich landelijk en regionaal ontwikkelt.

Naar aanleiding hiervan hebben we van 2022 tot en met 2025 jaarlijks de stand van zaken rondom segregatie in het Nederlandse basisonderwijs en voortgezet onderwijs in kaart gebracht. Deze eindrapportage doet verslag van de stand van zaken in schooljaar 2017-2018 tot en met schooljaar 2023-2024. We gaan hierbij in op segregatie in basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs naar inkomen, opleidingsniveau en migratieachtergrond van de ouders van de leerlingen.

Bekijk het onderzoek.