Voor de Jeugd Dag: werken aan een sterke gemeenschap
Op maandag 30 september 2024 is het tijd voor de twaalfde Voor de Jeugd Dag. Op die dag ontmoeten kinderen en jongeren, ouders, jeugdprofessionals, organisaties en gemeenten elkaar om te laten zien wat hen bezighoudt en inspireert. Het thema dit jaar: Werken aan een sterke gemeenschap
Kinderen en jongeren hebben behoefte aan een hoopvol toekomstperspectief. Dat is de motor van hun ontwikkeling. Ze hebben een pedagogisch antwoord nodig op de obstakels die ze bij het opgroeien in hun leefomgeving tegenkomen. Dat antwoord krijgen ze van verschillende volwassenen in hun omgeving. Dat kunnen hun ouders zijn, maar ook de sportcoach, een betrokken buur of een leerkracht. Kortom: alle volwassenen die zich verantwoordelijk voelen voor opgroeien en opvoeden. En die kinderen en jongeren de kans geven om hun eigen bijdrage aan de samenleving te leveren.
Thema
Het thema van dit jaar – Werken aan een sterke gemeenschap - hangt al langer in de lucht.
De afgelopen jaren is de focus in het jeugdveld verschoven van problemen opsporen naar problemen voorkomen. Ook zoeken we de oorzaak van problemen en de oplossing niet meer alleen bij het individu. We kijken meer naar wat er aan de hand is in de maatschappij. En we zoeken samen collectieve oplossingen voor problemen waarmee veel kinderen, jongeren en ouders te maken hebben. Zoals prestatiedruk, geldzorgen, slechte woonomstandigheden of sociaal isolement. We willen ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen. Want dat geeft kinderen en jongeren een beter toekomstperspectief.
Zelf een bijdrage leveren
We verwelkomen spannende programmavoorstellen die de ruim 1.500 deelnemers tot nieuwe inzichten, betere samenwerking en concrete acties brengen. Ook is er dit jaar weer een live Jeugdplan. Je kunt een voorstel indienen voor een stand en/of activiteit.
Jij kunt meehelpen om de Voor de Jeugd Dag wederom tot een succes te maken in TAETS op het prachtige Hembrugterrein in Zaanstad. Het terrein biedt weer een keur aan gebouwen en zalen waarin alle mogelijke onderwerpen in diverse werkvormen aan bod kunnen komen. Wil je een best practice of lessons learned delen? Wil je een pittige discussie aanzwengelen? Heb je een spannende innovatie die je wilt uittesten op een betrokken publiek? Met dit jaar diverse nieuwe werkvormen waar je je voorkeur voor kunt uitspreken, zoals Het Debat en Alles wat je altijd al wilde weten over …
Dien je bijdrage in via het bijdrage formulier. Wil je liever standhouder worden, dat kan middels dit formulier. Indienen kan tot en met woensdag 20 maart 12.00 uur.
Meer weten? Ga naar de website.
Gerelateerde artikelen:
- Samenwerking ouders, school en jeugdhulp
- Dialoogavond #15 over de belangen die samenwerking in de weg staan
- De expertgroep van Met Andere Ogen
- Renate van de Mooren: ‘Erken dat ieders inbreng van waarde is’
- Bijeenkomst Samen Interprofessioneel opleiden voor inclusiever onderwijs
- Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken
- Dialoog #15: Veerkracht in het pedagogisch ecosysteem
- ‘Sneller de juiste hulp dankzij bovenregionale samenwerking’
- Wetsvoorstel ‘Versterking positie ouders en leerlingen’
- Bespreek je vraagstuk tijdens Intervisie op 23 mei