Uitnodiging Met Andere Ogen Dialoogavond #1

Loading video..

Op 9 november start de eerste in een reeks dialoogavonden rond Met Andere Ogen. Om de ontwikkelkansen van kinderen echt centraal te kunnen stellen is het noodzakelijk dat partijen en professionals in het domein van onderwijs, zorg en jeugd goed samenwerken in één ecosysteem rondom het kind. Het Programma Met Andere Ogen stimuleert en faciliteert dat iedereen zijn of haar natuurlijke plek kan innemen in dit ecosysteem, vanuit eigen kracht en specifieke rol. Centrale vraag is daarom: hoe vergroot jij de ontwikkelkansen van kinderen? Alles en iedereen is nodig.

De eerste dialoogavond is geïnspireerd door de film ‘De ogen van India’. Deze coproductie van Met Andere Ogen en Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Noord Kennemerland (PPO-NK) is gemaakt door filmmaker Ton de Langen van Inspirezzo.

India is een meisje met een meervoudige beperking die naar de KlasopWielen gaat in Alkmaar. Vanwege haar handicap is ze vrijgesteld van onderwijs. Door gerichte interventies vanuit Heliomare, de school en PPO-NK heeft India toch leren lezen en schrijven. Ze wil zich graag verder ontwikkelen om haar droom werkelijkheid te maken: lerares geschiedenis worden. Hiervoor is zorg, begeleiding en onderwijs op maat nodig.

Door een gat in de wet blijkt de financiering van zorg in onderwijstijd erg ingewikkeld. Als India wordt ingeschreven op een reguliere school, dan vervalt de onderwijsvrijstelling en komt haar zo noodzakelijke begeleiding in de knel.

‘De ogen van India’ laat zien waar het moeilijk is, maar meer nog is de film een pamflet van hoop. Hoop dat laat zien dat kinderen als India met de juiste ondersteuning zich optimaal kunnen ontwikkelen.

 

De dialoog

De ontwikkelkansen van het kind staat centraal. Maar hoe kan het dan dat door het systeem 6000 kinderen, zoals India, verstoken zijn van onderwijs en zorg? India is representant voor alle kinderen die geen onderwijs krijgen.

Hoe kun je Met Andere Ogen kijken naar het ecosysteem? Hoe kunnen we de schotten tussen de domeinen opheffen? Wat is er nodig om met andere ogen te kijken en te doen. Wat kan ik doen om dit te veranderen? Zodat kinderen als India niet verstoten zijn van onderwijs en zorg.

Op 9 november gaan we in gesprek met betrokkenen. Dat doen we in een mengvorm van dialoog, interactie en in aanwezigheid van publiek.

 

Sprekers

Sprekers zijn aanwezig zowel vanuit de locatie in Pakhuis de Zwijger als via zoom. Daarnaast is het mogelijk voor deelnemers om via de chat vragen te stellen. Het is een interactieve avond.

De volgende sprekers doen in ieder geval mee in het gesprek.

  • Astrid Ottenheym, directeur-bestuurder samenwerkingsverband PPO-NK
  • Leon Meijer, wethouder Ede
  • Helma van der Hoorn, College van Bestuur SAKS
  • Ilja Soffer, directeur Iederin
  • Natalie Jonkers, beleidscoördinator, ministerie van VWS
  • Joy Moonen, Anderswerkend lijf expert bij Empower Mij en te zien in de film

 

Zo doe ik mee

Meedoen is eenvoudig. Vanuit je eigen huis kun je via Zoom direct meekijken en meedoen.

Reserveer hier online. Daarna ontvang je automatisch per mail een bevestiging en twee dagen van te voren een herinnering met een Zoomlink om deel te nemen aan het programma.

Voor meer informatie over Pakhuis de Zwijger en de dialoogavond van 9 november.

 

Vragen

Heb je vragen, neem dan contact op via metandereogen@vng.nl


 

Downloads